Wereldtoerismedag

27 september is jaarlijks door de Wereldtoerismeorganisatie (UNWTO) van de Verenigde Naties uitgeroepen tot WERELDTOERISMEDAG. Op deze dag wordt extra stilgestaan bij het wereldwijde belang van toerisme en de impact op ecologisch, economisch en sociaal vlak. Een dag die we bij VOS Travel dan ook koesteren want zonder onze kostbare planeet en goede relaties met onze lokale leveranciers, kunnen we jullie natuurlijk geen kwalitatieve fiets- wandel of skivakanties aanbieden. Naast het aanbieden van ACTIEF REISPLEZIER, gaan onze medewerkers natuurlijk ook zélf graag op reis. Hieronder volgt een overzicht van het reisjaar 2024 van enkele medewerkers en een vooruitblik op wat 2025 voor hen in petto heeft. Al dit reizen kan helaas ook een negatieve impact hebben op onze natuurlijke bronnen, dat kan en mag niet langer ontkend worden. Bij VOS Travel zijn we ons hier terdege van bewust en trachten we zoveel mogelijk verantwoord toerisme/duurzaamheid te promoten. Hoe we dat precies doen, kan je lezen in de conclusie.

Wereldtoerismedag

WAAR BEN JE DIT JAAR AL OP REIS GEWEEST?

■ Zillertal Oostenrijk: skireis met de familie en ook wat werkgerelateerd

■ Wilder Kaiser Oostenrijk: skireis

 Zurich, Istanboel en Firenze: allen citytrips in het kader van een Europese wedstrijd van Club Brugge

■ Cassel in Frans-Vlaanderen: fietsweekend met vrienden + prospectie

Italië: 3-daagse trip in het kader van een trouw van een vriend

■ Namibië: gezinsvakantie

WAT STAAT ER NOG OP DE PLANNING DIT NAJAAR?

 Milaan: opnieuw een citytrip in het spoor van Club Brugge

■ Schotland: 5-daagse trip naar Edinburgh en de Highlands

■ Oostenrijk: skireis tijdens de nieuwjaarsweek

WAT IS JE FAVORIETE MANIER VAN REIZEN?

Ik ben ondertussen op een leeftijd gekomen waarbij comfortabel reizen belangrijk(er) is geworden. Ik spendeer dan ook graag wat meer aan bijvoorbeeld  upgrade seats tijdens lange vluchten of een comfortabel hotel met een goed bed en douche, … Kunst, cultuur en culinaire geneugtes zijn eveneens belangrijk, maar boven alles staat het contact met de ‘locals’ voorop.

HEB JE EEN FAVORIETE REISHERINNERING UIT 2024?

Onze gezinsreis naar Namibië was fan-tas-tisch. We genoten enorm van de rust, de desolaatheid van de woestijnen, de overweldigende natuur en de fauna en flora. Hierbij moet ik jammer genoeg ook opmerken dat de roadtrip met de jeep verslavend goed meegevallen is en smaakt naar meer..


ZIJN ER AL PLANNEN VOOR 2025?

■  Voor de zomervakantie met het gezin gaan we wellicht 2 weken met de wagen én de hond naar Oostenrijk en Italië, de bergen in. Of het wordt een roadtrip USA waarbij de nationale parken centraal zullen staan.

■  Volgend jaar hoop ik ook enkele VOS Travel fietsvakanties te ondernemen, maar welke dit precies zullen worden, ligt momenteel nog niet vast.

 

Wereldtoerismedag
Wereldtoerismedag

WAAR BEN JE DIT JAAR AL OP REIS GEWEEST?
■ Sardinië: in de paasvakantie met het gezin en ons kampeerbusje naar dit prachtige Italiaanse eiland. Deze bestemming heeft ons verrast en bezit echt alles: prachtige stranden, ruig binnenland met bergen, interessante cultuur en lekker eten.

■Leipzig/Chemnitz: werktrip per slaaptrein om VOS Travel te vertegenwoordigen op het jaarlijks terugkerend evenement van German Tourist Board. 

■Kempen: wandelvakantie uitproberen met bagagetransport in en rondom Kasterlee.

■ Nederland: diverse bestemmingen tijdens verschillende weekends met ons kampeerbusje.

■ Indonesië: onze jaarlijkse verweg bestemming had dit jaar een extra lading want ik heb mijn gezin kunnen voorstellen aan de familie ter plaatse.

WAT STAAT ER NOG OP DE PLANNING DIT NAJAAR?

■ Nationaal Park de Hoge Kempen: terrils bewandelen rondom Maasmechelen en de nieuwe trekpleister, de drijvende fiets- en wandelbrug, uitproberen

■ Madeira: in december met het gezin de feestdagen vieren al wandelend in het groen.

WAT IS JE FAVORIETE MANIER VAN REIZEN?

■ Ons gezin gaat graag op reis en daarbij houden we vooral van reizen waar veel natuur is en soms wat afwisseling door een klein stadje te ontdekken. We houden niet zo van massatoerisme en dineren liefst in kleine, lokale restaurantjes. De laatste jaren komen wij ook steeds vaker uit bij agriturismi waar er soms ook plaats is voor campers. Daar eet je dan seizoensgebonden volgens wat beschikbaar is. 

■ Sinds wij een kampeerbusje hebben, reizen wij vaak in het weekend naar een bestemming in Nederland of België, om van daaruit te wandelen of een stadje te bezoeken. Zalig om je bed en keuken overal mee naartoe te kunnen nemen.

HEB JE EEN FAVORIETE REISHERINNERING UIT 2024?

Uiteraard onze vakantie naar Indonesië want dat is voor mij een terugkeer naar een deel van mijn roots. Wat een voorrecht om mijn dochter dit voor de eerste keer te kunnen tonen en de familiebanden terug aan te halen en deel uit te maken van het dagdagelijkse leven ginder!

ZIJN ER AL PLANNEN VOOR 2025?

■ Dan blijven we wellicht binnen Europa en gaan we voor een roadtrip naar het noordwesten van Spanje en het noorden van Portugal.

■ Fietsen in de omgeving van Alkmaar, Noord-Nederland. Dichtbij de kust en ook Amsterdam, waar de dochter heel graag wil shoppen.

Wereldtoerismedag
Wereldtoerismedag

WAAR BEN JE DIT JAAR AL OP REIS GEWEEST?

■ Zuid-Afrika: met enkele vriendinnen gaan wildspotten in de hoop om er de Big Five te zien. Uiteindelijk hebben we een leeuw, olifant, buffel en neushoorn gespot. Enkel de luipaard ontbrak dus, maar dan hebben we een reden om nog eens terug te keren.

■ Mallorca: citytrip met een vriendin. Heerlijk relaxen en bijpraten onder een stralend lentezonnetje.

■ Cahors: op familiebezoek in het Franse departement Lot.

■ Rondreis Spanje: samen met mijn man met de camionette en fietsen achterin een een roadtrip gemaakt van noord tot zuid. We overnachtten telkens net buiten een stad en brachten dan per fiets een bezoek aan de steden: Bilbao, Toledo, Sevilla, Granada, Cordoba, Gibraltar...

WAT STAAT ER NOG OP DE PLANNING DIT NAJAAR?

Misschien vergezel ik mijn man dit najaar nog richting Antibes, aan de Côte d'Azur in Frankrijk. Mijn man is vrachtwagenchaffeur en is dus heel vaak op de baan naar allerlei bestemmingen. Als het kan, probeer ik mee te gaan zodat hij wat gezelschap heeft en ik ondertussen wat van de wereld kan zien. Een win-win situatie voor beiden dus.

WAT IS JE FAVORIETE MANIER VAN REIZEN?

Het liefst neem ik de fiets mee, zowel in binnen- als buitenland. Het voordeel is dat je dan makkelijk kan verblijven buiten het drukke stadscentrum om dan per fiets richting het centrum te gaan. Veel vrijheid dus en ook ecologisch verantwoord!

HEB JE EEN FAVORIETE REISHERINNERING UIT 2024?

Dan moet ik uit onze rondreis door Spanje putten want die was eigenlijk een aaneenschakeling van hoogtepunten. Het meest was ik toch onder de indruk van Plaza de España in Sevilla. . Vanaf het moment dat je voet zet op het plein, wordt je overdonderd door alle pracht en praal en de taferelen die er zich afspelen. Wij hebben toen heel wat huwelijksfotografen zien rondlopen achter een bruid en bruidegom en ik kan hen geen ongelijk geven dat ze voor deze plek gekozen hebben voor hun trouwfoto's.

ZIJN ER AL PLANNEN VOOR 2025?

Op mijn VOS Travel bucket list staat de fietsvakantie in de Provence bovenaan. Ik hoor veel goede verhalen over de regio en al zeker over het verblijf in hotel Le Mas des Amandiers. Onze klanten zijn hier altijd tevreden over de faciliteiten, het restaurant en de service van de immer sympathieke gastvrouw Alexandrine. Ik zou het heel graag eens met eigen ogen gaan ontdekken.

Wereldtoerismedag
Wereldtoerismedag

WAAR BEN JE DIT JAAR AL OP REIS GEWEEST?

■ Disneyland Parijs: weekendje weg met bevriende koppels

■  Zillertal Oostenrijk: voor de 2de maal reisleider met Dreamski + nadien nog eens privé om mijn vriend te leren skiën.

■ Wilder Kaiser Oostenrijk: prospectie nieuw hotel en skigebied

■ Alentejo Portugal: werkbezoek om de regio te leren kennen

■  Ardennen: familie wandelweekend

■ Marrakesh: nieuwe cultuur ontdekken nadit ik vliegtickets gewonnen had via een wedstrijd van Brussels Airport

WAT STAAT ER NOG OP DE PLANNING DIT NAJAAR?

■ Westhoek: familie weekend in oktober en november

■ Zillertal Oostenrijk: privé skiën

WAT IS JE FAVORIETE MANIER VAN REIZEN?

■ Ik plan graag veel op voorhand, maar toch met enige ruimte voor flexibiliteit. Je planning kan immers altijd wijzigen.

■ Ik sta er op om lokale restaurants en accommodaties uit te zoeken en blijf weg van grote, internationale ketens.

■ Daarnaast probeer ik me zoveel mogelijk per openbaar vervoer te verplaatsen, zowel naar de luchthaven als ter plaatse (als het echt te ver is om te wandelen).

HEB JE EEN FAVORIETE REISHERINNERING UIT 2024? 

In Marrakesh hebben mijn vriend en ik een kookworkshop gevolgd via een plaatselijke organisatie. Eerst gingen we op de lokale markt alle ingrediënten kopen waarmee we dan 4 verschillende tajines gemaakt hebben en ook nog 2 bijgerechten. We leerden ook hoe je een perfect kopje Marrokkaanse thee zet. Dit was echt een topervaring voor een grote theeliefhebber als mezelf.

 

ZIJN ER AL PLANNEN VOOR 2025?

■ Zoals ik nu al 2x gedaan heb, mag ik weer mee als reisleider op een shortski met de Dreamcar in maart.

■ Wellicht een familievakantie met mijn ouders/zus/vriend naar Frankrijk of Portugal (de VOS Travel fietsvakantie in de Algarve is zeker een optie).

■ Weekendje Parijs

■Waarschijnlijk ook nog gaan wandelen op de Griekse eilanden Zakynthos, Kefalonia en Ithaka met VOS Travel

Wereldtoerismedag
Wereldtoerismedag

WAAR BEN JE DIT JAAR AL OP REIS GEWEEST?

■Parijs: werktrip om Vlaanderen als fietsbestemming te promoten tegenover Franse reisagenten en touroperators en nadien nog eens een dagtrip om Remco goud te zien winnen tijdens de tijdrit, legendarisch!

■ Barcelona: citytrip met vrienden + concertbezoek Tom Odell

■Vogezen: routes van de VOS Travel wandelvakantie opnieuw uitwandelen en roadbook updaten + nadien privé nog 3 dagen fietsvakantie aan gekoppeld.

■ Keulen: citytrip met vrienden + concertbezoek Ziggy Alberts

■ Saint-Lary-Soulan: 5 dagen in de Franse Pyreneeën om er een marathon te lopen

WAT STAAT ER NOG OP DE PLANNING DIT NAJAAR?

■ Tenerife: werkbezoek om de bestemming te ontdekken

■ Dublin: citytrip met vrienden om Guinness te drinken + concertbezoek Ben Howard

■ Argentinië: ik heb mijn lange vakantie nog te goed en trek van eind november tot eind december naar Argentinië om er (proberen) de Aconcagua (6962m) te beklimmen en hopelijk ook een voetbalmatch van Boca Juniors mee te pikken.

WAT IS JE FAVORIETE MANIER VAN REIZEN?

■ Eigenlijk liefst zo basic mogelijk: gebruik makend van openbaar vervoer, slapen in hostels of bij locals en eten in goekope restaurantjes of streetfood. Voor mij de beste manier om in contact te komen met andere reizigers of locals. Deze contacten zijn vaak wat mij het meest bijblijft na afloop van een vakantie.

■ Sinds de aankoop van een gravelbike ook verknocht aan bikepacken. Op stap zijn met al je toebehoren aan de fiets bevestigd: enorm gevoel van avontuur en vrijheid!

HEB JE EEN FAVORIETE REISHERINNERING UIT 2024?

Na een jaar vol loopblessures een marathon in de bergen kunnen afwerken, was een za-lig gevoel. Het feit dat dit samen met mijn broer was, die ik niet zo vaak zie, onder een stralende zon, maakte het helemaal af.

ZIJN ER AL PLANNEN VOOR 2025? 

Nog niets concreet, maar ik blijf volgend jaar waarschijnlijk binnen Europa. Bologna staat al lang op de bucketlist voor een citytrip. Ik speel ook met het idee om Noord-Macedonië of Georgië al bikepackend te verkennen. Daarnaast spreekt de VOS Travel wandelvakantie in Vulkaaneifel mij ook aan. Van deze tochten hebben we nog geen gps tracks beschikbaar, dus ik zou er opnieuw het nuttige aan het aangename kunnen koppelen.

 

Wereldtoerismedag
Wereldtoerismedag

VOS TRAVEL WAS HERE

Het moge duidelijk zijn dat de reismicrobe VOS Travel goed te pakken heeft en niet meer zal loslaten. Getuige hiervan ook onze magnetenkast op kantoor die maand na maand kleurrijker wordt! Een last minute spurtje richting souvenirshop is ondertussen vast ritueel geworden op vakantie...

Een constante factor in bovenstaande reisverhalen is de zoektocht naar contacten met de lokale bevolking en  honger naar authenticiteit. Ook het veelvuldig gebruikmaken van de fiets en wandelschoenen als transportmiddel is opvallend, al hoeft dit natuurlijk weinig te verbazen bij medewerkers van een organisator van fiets- en wandelvakanties. Deze manier van reizen is alvast een stap in de goede richting om de (negatieve) impact op een bestemming zo beperkt mogelijk te houden.

Vanuit deze bestemmingen wordt de oproep naar verantwoord toerisme ook steeds groter. Denk daarbij maar aan de protesten in bijvoorbeeld Barcelona, Venetië of Dubrovnik tegen het massatoerisme. Ook de steeds extremere weersomstandigheden, met bosbranden en overstromingen als triest gevolg, kunnen niet los gezien worden van de klimaatopwarming en bijgevolg ook toerisme.

 

HOE TRACHT VOS TRAVEL DAN BIJ TE DRAGEN AAN DUURZAAMHEID?

1. Eerst en vooral bieden wij in basis een erg duurzaam product aan want fietsen en wandelen zijn zowat de meest ecologische vervoersmiddelen denkbaar! Als we hierbij enkel voet- en bandensporen nalaten, is onze missie helemaal geslaagd.

2. Ook onze bestemmingen laten toe om (enigszins) ecologisch te reizen. Door binnen Europa te blijven, worden de vluchttijden beperkt en zijn er ook nooit binnenlandse vluchten nodig om zich te verplaatsen binnen eenzelfde land.

3. Daarnaast zijn wij ook promotors van de trein om deze Europese bestemmingen te bereiken. In onze brochure/website zal je dan ook nagenoeg bij alle vakanties een suggestie terugvinden hoe je de bestemming kan bereiken per trein. 

4. Duurzaamheid beperkt zich echter niet alleen tot het ecologische. Ook de economische en sociale impact van toerisme is enorm. Daarom tracht VOS Travel zoveel mogelijk met lokale leveranciers (hotels, fietsverhuurders, bagagetransporteurs, restuarants, ...) samen te werken. Zo wordt verzekerd dat het geld op de bestemming blijft en niet in handen van een multinational terechtkomt.

5. Plan je in 2025 een fietsvakantie in Puglia? Dan gaat €20 van je factuur naar een lokaal initiatief dat bomen plant. Een kleine bijdrage, maar alle beetjes helpen!

Wereldtoerismedag